.

Lotgenotengroepen kinderen

 

 Kinderen rouwen net als volwassenen op een heel eigen manier. Soms wil een kind alle feitelijkheden weten, soms praat het er even over waarna het weer lekker gaat spelen. Een andere keer wil het zich graag groter voordoen, omdat iedereen al zo verdrietig is. De manier van rouwen ligt aan de leeftijd van het kind.

  • 2-5 jaar: kinderen van deze leeftijd snappen niet dat dood echt dood is, het is de leeftijd van het magisch denken, papa of mama komst vast weer terug. Ze ervaren het gemis, hebben gevoelens van rouw, maar weten er geen woorden aan te geven. Daarbij is het van belang om uit te leggen dat de dood definitief is.
  • 5-8 jaar: in deze leeftijdsfase snappen kinderen dat de dood onomkeerbaar is. Zij kunnen gefascineerd zijn door details van de dood. Ook hierbij is het van belang om altijd een eerlijk antwoord te blijven geven.
  • 8-12 jaar: abstracter denken, duidelijker dat de dood definitief is. Veel kinderen willen graag groot zijn, ze willen dingen zelf ontdekken. Het kan zijn dat ze hun gevoelens uiten door lastig gedrag.


Creatieve werkvormen
Voor kinderen is het fijn om in een ongedwongen sfeer met andere kinderen via allerlei creatieve werkvormen te praten over het gemis van papa, mama, broer of zus of een ander geliefd persoon die is overleden. Daarom bieden wij een lotgenotengroep voor kinderen aan met vijf bijeenkomsten.

Geplande bijeenkomsten
Voor de Lotgenotengroep kinderen is op dit moment geen groep ingepland. We starten op aanvraag van ouders/verzorgers of van scholen.